erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
37653
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37653

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). De twee onderste verdieping dateren van circa 1775, de bovenverdieping werd in 1892 (datering op de schoorsteen) toegevoegd, toen de gevel van cementering en decoratie in eclectische stijl werd voorzien.

Bakstenen lijstgevel op een licht verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen, op de twee onderste verdiepingen in geprofileerde kalkstenen omlijsting met uitspringende sluitsteen (circa 1775); beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekig balkon met ijzeren hek op de bel-etage. De deur behield haar 19de-eeuws houtwerk met in het bovenlicht een metalen roedeverdeling met initialen S S (Smeets).

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37653 (Geraadpleegd op )