erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen waarschijnlijk U-vormige hoeve, de gebouwen gelegen rondom een klein rechthoekig erf, door een hek van de straat afgesloten; eind 19de eeuw ook café bij de "salle de danse", "Le Drapeau Belge", die circa 1878 gebouwd werd in het verlengde van de schuur. Oude kern van 1752 (datering op de deurlatei).

Woonhuis ten oosten van het erf, breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Gecementeerde voor- en zijgevel, met ordonnantie uit eind 19de - begin 20ste eeuw, voorzien van getoogde vensters in een gecementeerde omlijsting en een getoogde deur in een hardstenen omlijsting. De erfzijdegevel is niet gecementeerd en behield de sobere ordonnantie uit een oudere periode. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting, op de deurlatei voorzien van een schildje met opschrift: IHS/ 1752/ M G.

Tegenover het woonhuis, witgekalkte bakstenen stal onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen. Open bergruimte onder lessenaarsdak aangebouwd tegen de linker zijgevel.

Achteraan het erf, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Rechthoekige houten poort.

Le Drapeau Belge is een witgekalkt bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van rondboogvensters met metalen roedeverdeling.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37656 (Geraadpleegd op )