Hoeve Mariahof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mariahof

Beschrijving

De hoeve was een late ontginning (1889), uitgaande van het kasteel Ottegraeven. Een watermachine bij het kasteel pompt nog steeds Voerwater naar de hoeve.

Hoeve met losstaande bestanddelen, de meeste gebouwen daterend van 1900 (jaartal op een gevelsteen op een stal), doch met oudere kern van 1889, zoals gedateerd op een gevelsteen met wapenschild en opschrift: LUCE CAPTANTUR OMNIA/ de Ponthiere 1889 Sandoine (toenmalige eigenaar van Ottegraeven). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), voorzien van getoogde bakstenen vensters en rechthoekige deuren in een hardstenen omlijsting.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.