erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37663
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37663

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern 's Gravenvoeren
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern 's-Gravenvoeren
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Bovendorp. Gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via de inrijpoort in de vleugel aan de zijde van Bovendorp. In kern waarschijnlijk daterend van 1754 (ingemetste sluitsteen in de gevel aan Bovendorp, gesmeed ijzeren muurankers met krullen), aangepast circa 1775 (getoogde vensters in de zijgevel van het woonhuis), eerste helft 19de eeuw (ordonnantie van het woonhuis) en 20ste eeuw.

Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerd bakstenen gebouw op een gecementeerde plint met keldergaten; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters in een geprofileerde kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk beluikt; aangepaste benedenvensters; halfronde zoldervensters. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting. In de zijgevel bleven twee getoogde vensters in kalkstenen omlijsting met sluitsteen, sponningbeloop en duimen bewaard (circa 1775).

Sterk aangepaste dienstgebouwen. De sluitsteen van de waarschijnlijk oorspronkelijke inrijpoort, met hogervermelde datering, werd ingemetst in de straatgevel. Achteraan het erf de dwarsschuur met bakstenen korfboogpoort.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern 's Gravenvoeren

 • Is deel van
  Mennekesput


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37663 (Geraadpleegd op )