erfgoedobject

Molen van Lhomme

bouwkundig element
ID: 37667   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37667

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen van Lhomme
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Watermolen (graanmolen) op de Voer, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en nog steeds in bedrijf. Waarschijnlijk oorspronkelijk één geheel, de gebouwen gelegen aan een erf, dat thans door de straat wordt doorsneden. Ten zuidoosten, in U-vorm, het molenhuis met voormalige dienstgebouwen, waar thans eveneens een woonhuis is in ondergebracht; de Voer stroomt onder de straat door, en langs de noordoostelijke achtergevel van het molenhuis. Aan de overzijde van het erf en de straat, het oorspronkelijke woonhuis. Verschillende recente dienstgebouwen.

Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, tweede helft 18de eeuw. Het waarschijnlijk bakstenen gebouw is van een nieuw parement voorzien. Oorspronkelijke benedenvensters, getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met duimen; de bovenvensters hebben een gecementeerde omlijsting. Getoogde deur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk. In de linker travee een korfboogpoort in een gecementeerde omlijsting.

De voormalige dienstgebouwen zijn van baksteen onder zadeldaken, en dateren in hun huidige vorm uit de tweede helft van de 19de eeuw. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de getoogde, in bakstenen omlijsting; de meeste werden aangepast. Het molenhuis behield een laadvenster in de zolderverdieping. Het bovenslagrad is van buiten niet zichtbaar.

 • HOLEMANS H., Wind- en watermolens in de provincie Limburg, s.a., s.l., pagina 25.
 • NIJSSEN J. & VANDENABEELE E., Molenboekje Voeren en omliggende (V.V.V. Voerstreek en Opbouwwerk Voeren) Voeren, 1991, 2de uitg., pagina 7.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Molenloop

 • Is deel van
  's-Gravenvoeren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Molen van Lhomme [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37667 (Geraadpleegd op 29-05-2020)