erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37669
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37669

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het boerenburgerhuis en de dienstgebouwen gegroepeerd rondom een erf achter het woonhuis. De oude kern maakte vrijwel zeker deel uit van één der grote vierkanthoeven die zich hier nog in de tweede helft van de 18de eeuw bevonden (Ferrariskaart, 1771-1777).

Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw, op de deurlatei gedateerd 1852, doch mogelijk oudere kern uit de eerste helft van de 18de eeuw (gesmeed ijzeren muurankers met krullen, kalkstenen deurposten); aangepast eind 19de eeuw (vensters). Lijstgevel voorzien van een baksteenfries met dropmotief onder de kroonlijst. Getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting, waarvan de posten ouder zijn dan de latei, die voorzien is van de initialen J L P en hogervermelde datering; houtwerk uit deze periode, met metalen roedeverdeling in het bovenlicht.

Achteraan het erf, ruime dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouw, voorzien van een bakstenen korfboogpoort met kalkstenen sluitsteen, imposten en posten. Getoogde, bakstenen deur. Zijgevels met aandaken.

Links, vlak bij het woonhuis, kleine stal onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op sommige plaatsen door baksteen vervangen; gepikte plint van silexblokken.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37669 (Geraadpleegd op )