erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
37670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37670

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, U-vormige hoeve uit de 19de eeuw, de gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom het rechthoekige erf, dat aan straatzijde is afgesloten door een houten hek en een smalle, afgedekte muur waarin een rechthoekige voetgangersdoorgang in een kalkstenen omlijsting. Restauratie is aan de gang.

Gebouwen van stijl- en regelwerk met aangepast ankerbalkgebint; de kapgebinten zijn ankerbalkstandjukken; bakstenen vullingen. Woonhuis ten westen. De achtergevel behield zijn stijl- en regelwerk, de erf- en straatzijdegevels zijn eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw versteend. Stal ten oosten, op een hoge plint van breuksteen, de erfzijdegevel eveneens versteend. Dwarsschuur achteraan het erf, voorzien van een tot de dakrand reikende, rechthoekige houten poort.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37670 (Geraadpleegd op )