erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37673

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf, bereikbaar via een rechthoekige overluifelde poort rechts van het woonhuis.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen met oude kern waarschijnlijk uit de eerste helft van de 18de eeuw (gesmeed ijzeren muurankers met krullen), doch huidige voorgevelordonnantie uit de eerste helft van de 19de eeuw. De gevel is voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting, de vensters met sponningbeloop en duimen, de deur op neuten.

Stallen aan weerszijde van het erf; de oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekige, in kalkstenen omlijsting met negblokken.

Achteraan het erf, dwarsschuur, gedateerd 1742 op de sluitsteen van de verankerde, bakstenen korfboogpoort, die voorzien is van kalkstenen posten, imposten en hogervermelde sluitsteen, die tevens de initialen IHS draagt.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37673 (Geraadpleegd op )