erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
37694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37694

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern 's Gravenvoeren
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern 's-Gravenvoeren
  Deze bescherming is geldig sinds 15-12-2014

Beschrijving

Vormde oorspronkelijk met woning nummer 8 een ruim, U-vormig geheel (Ferrariskaart). Resterende gedeelten hiervan zijn de straatvleugel en de westvleugel. Eind 18de eeuw werd de hoeve in twee gesplitst; hiernaar verwijst de datering op de inrijpoort van nummer 8.

Woning van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met huidig uitzicht uit het vierde kwart van de 18de eeuw doch oudere kern, aangeduid door de datering 1754 op de sluitsteen der originele inrijpoort en de gesmeed ijzeren muurankers. Bakstenen gebouw met verhoogde begane grond. Getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen, sponningbeloop en duimen, beluikt op de benedenverdieping. Gelijkaardige deur. In de linker travee, verankerde, kalkstenen korfboogpoort met hogervermelde datering op de gesculpteerde sluitsteen.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern 's Gravenvoeren

 • Is deel van
  Pley


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37694 (Geraadpleegd op 12-06-2021)