erfgoedobject

Pastorie Sint-Lambertusparochie

bouwkundig element
ID
37696
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37696

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand gebouw, gelegen in een ommuurde tuin naast de kerk, en bereikbaar via een korfboogvormige poort in een kalkstenen omlijsting voorzien van imposten en sluitsteen, laatst genoemde met opschrift en datering: PASTOR/ 1774/ H T; laatst genoemde zijn de initialen van pastoor Hendrik Thywissen, bouwheer van de pastorie. Recent schilddakje boven de poort.

De pastorie is een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak met dakkapel, op de deurlatei gedateerd 1774. Bakstenen gebouw op een gepikte plint van breuksteen met kalkstenen keldergaten; verhoogde begane grond. Baksteenfries met dropmotief onder de dakrand. Getoogde vensters in kalkstenen omlijsting met sluitsteen en sponningbeloop, oorspronkelijk beluikt op de benedenverdieping. Fraaie getoogde deur in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten en afgedekte sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk en bovenlicht met houten roedeverdeling in Luikse régence-stijl; op de deurlatei het chronogram LAUS SUPERIS CERNO DEVICTIS HOSTIBUS ORBEM.

  • A[NSAY] J., De pastoors van 's-Gravenvoeren, in Heem, 10, 1966, 1, pagina 16-21.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Lambertusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37696 (Geraadpleegd op 25-06-2021)