Pastorie Sint-Lambertusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente 's Gravenvoeren
Straat Pley
Locatie Pley 10, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Lambertusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Lambertusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 04-11-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand gebouw, gelegen in een ommuurde tuin naast de kerk, en bereikbaar via een korfboogvormige poort in een kalkstenen omlijsting voorzien van imposten en sluitsteen, laatst genoemde met opschrift en datering: PASTOR/ 1774/ H T; laatst genoemde zijn de initialen van pastoor Hendrik Thywissen, bouwheer van de pastorie. Recent schilddakje boven de poort.

De pastorie is een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak met dakkapel, op de deurlatei gedateerd 1774. Bakstenen gebouw op een gepikte plint van breuksteen met kalkstenen keldergaten; verhoogde begane grond. Baksteenfries met dropmotief onder de dakrand. Getoogde vensters in kalkstenen omlijsting met sluitsteen en sponningbeloop, oorspronkelijk beluikt op de benedenverdieping. Fraaie getoogde deur in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten en afgedekte sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk en bovenlicht met houten roedeverdeling in Luikse régence-stijl; op de deurlatei het chronogram LAUS SUPERIS CERNO DEVICTIS HOSTIBUS ORBEM.

  • A[NSAY] J., De pastoors van 's-Gravenvoeren, in Heem, 10, 1966, 1, pagina 16-21.

Bron: Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van Pley

Pley (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.