erfgoedobject

Stalgebouw

bouwkundig element
ID
37703
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37703

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stalgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaande stal, horend bij de thans sterk verbouwde hoeve Wauters, waarvan het woonhuis ten oosten ervan ligt. Eén bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), alleen de travee aan straatzijde is in de oorspronkelijke vorm behouden. Breuksteen van silex, verankerd door middel van bakstenen hoekbanden. Getoogde, bakstenen muuropeningen, waarschijnlijk uit een latere periode. De geveltop behield onder de beplanking de resten van stijl- en regelwerk, met duidelijk voorbeeld van horizontaal spijkerloos vlechtwerk, waarbij de horizontale roeden gevlochten worden rond de verticale stokken, die tussen de wandregels in een gat en een gleuf gespannen zijn.

Het gebouw is één van de meest oostelijke van een compact bouwgebied waarbinnen de aanwending van silex als bouwmateriaal gebruikelijk is.

  • NIJSSEN J., onuitgegeven nota's.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stalgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37703 (Geraadpleegd op )