erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37708
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37708

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok evenwijdig aan straat), met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis. In zijn huidig uitzicht dateert het gebouw uit de 19de eeuw, doch een aantal elementen (onder meer de gesculpteerde koppen der kopbalken) schijnen te verwijzen naar een niet te bepalen oudere kern.

Woonhuis van beschilderde breuksteen, met dubbelhuisordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw (getoogde en strekse bakstenen muuropeningen).

Dwarsschuur en stal in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen (poort, staldeur en laadvenster) in houten omlijsting.

De rechter zijgevel behield het oorspronkelijk stijl- en regelwerk: een voor Belgisch Limburg uitzonderlijk, doch in Nederlands oost- en zuidoost-Limburg meer voorkomend kopbalkgebint met gesculpteerde kop waarboven een tussenbalkjuk met geschoorde jukbenen. De lemen vullingen zijn aangebracht op horizontaal spijkerloos vlechtwerk. Gewijzigde muuropeningen.

Recente, aangebouwde stal tegen de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37708 (Geraadpleegd op )