Kapel Trichterbeeldje

Gemeente Voeren

• Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Trichterbeeldje

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving

Beschrijving

Een bakstenen kapel onder zadeldakje (Vlaamse pannen), gelegen aan de oude Romeinse weg Trier-Maastricht, aan een kruispunt van wegen. De kapel bevat thans alleen een houten kruis; het erbij horende, belangrijke circa 1 meter hoge Christusbeeld wordt in het gemeentehuis bewaard. Het beeld is het onderwerp van verschillende legenden. Eerste vermelding in 1213. Op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Chapelle de Mastrech". Het driehoekig fronton van de kapel droeg voorheen het opschrift "In hoc signo vinces"; in 1853 werd het dak vernieuwd en verdween het opschrift.

• Manuscript BEAUMONT M., Historiek, morfologie, functie en beshrijving van opluchtkapellen in Moelingen en s-Gravenvoeren. Een beredeneerde inventaris, Leuven, 1979.
  • GEELEN R., onuitgegeven nota's.
  • WAELBERS C., 's Gravenvoeren. Treechterbeeldje, in De Band, 2, 1958, 2, pagina 10-11.