erfgoedobject

Kapel Trichterbeeldje

bouwkundig element
ID
37717
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37717

Juridische gevolgen

Beschrijving

Een bakstenen kapel onder zadeldakje (Vlaamse pannen), gelegen aan de oude Romeinse weg Trier-Maastricht, aan een kruispunt van wegen. De kapel bevat thans alleen een houten kruis; het erbij horende, belangrijke circa 1 meter hoge Christusbeeld wordt in het gemeentehuis bewaard. Het beeld is het onderwerp van verschillende legenden. Eerste vermelding in 1213. Op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Chapelle de Mastrech". Het driehoekig fronton van de kapel droeg voorheen het opschrift "In hoc signo vinces"; in 1853 werd het dak vernieuwd en verdween het opschrift.

  • Manuscript BEAUMONT M., Historiek, morfologie, functie en beshrijving van opluchtkapellen in Moelingen en s-Gravenvoeren. Een beredeneerde inventaris, Leuven, 1979.
  • GEELEN R., onuitgegeven nota's.
  • WAELBERS C., 's Gravenvoeren. Treechterbeeldje, in De Band, 2, 1958, 2, pagina 10-11.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    's-Gravenvoeren

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Trichterbeeldje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37717 (Geraadpleegd op )