erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
37723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine hoeve, niet meer in bedrijf, met huidig uitzicht grosso modo uit eind 19de, begin 20ste eeuw, doch oudere kern (muurpanden van silex, resten van vakwerkbouw). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat met zijn open zijde aan de straat ligt en hier is afgesloten door middel van een ijzeren hek.

De noord- en westvleugels worden thans volledig door het woonhuis ingenomen, de oostvleugel omvat de voormalige stal en dwarsschuur.

Naast recente en getoogde bakstenen muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw behield het woonhuis een muurpand in silexblokken, voorzien van twee rechthoekige venstertjes in een houten omlijsting met sponningbeloop. Het stalgedeelte behield in de achtergevel eveneens een muurgedeelte van silexblokken, met een luik zoals hoger beschreven vensters, en een klein gedeelte van het oorspronkelijke stijl- en regelwerk.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    's-Gravenvoeren

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: U-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37723 (Geraadpleegd op )