erfgoedobject

Sint-Annakapel

bouwkundig element
ID
37725
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37725

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Annakapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak, gelegen op de kruising van negen wegen, onder meer de Boomstraat en de wegen naar Berneau, Dalhem en Warsage. De inplanting is zeer oud; de open, driehoekige ruimte vóór de kapel werd de Driesche genaamd; hier vergaderde het hooggerecht van Voeren. Tot in de eerste helft van de 19de eeuw bevonden zich hier verschillende zeer grote stenen, die werden weggenomen bij de aanleg van de wegen naar Warsage en Berneau.

Gecementeerde bakstenen gevels, de voorgevel voorzien van een driehoekig houten fronton, waarop een schild met voorheen het opschrift H ANNA BVO, thans verdwenen; daarboven bevond zich de eveneens verdwenen, datering 1815, jaar waarin de kapel werd gerestaureerd; het huidig uitzicht dateert waarschijnlijk uit deze periode. Rechthoekig portaal met 19de-eeuws houtwerk.

Volledig bepleisterd interieur met tongewelf.

Mobilair: merkwaardig beeld van Sint-Anna-ten-Drieën, staande voorgesteld, 1510-1520.

  • S.N.,Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, in Provinciaal Museum voor Religieuze Kunst, Sint-Truiden,1990, nummer 623.
  • SWERON G., onuitgegeven nota's.
  • WAELBERS C., De legende van het beeld en van de kapel van de H. Anna te 's Gravenvoeren, in De Band, 2, 1958, 4, pagina 4-6.
  • WAELBERS C., 's Gravenvoeren. Sint Anne Driesche , in De Band, 2, 1958, 4, pagina 3.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Sint-Annakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37725 (Geraadpleegd op )