is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige gesloten hoeve, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en eind 19de eeuw; een oude kern in de oostvleugel wordt aangeduid door de resten van een breukstenen plint.
Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een afgedekte, bakstenen, rondboogvormige inrijpoort aan de zijde van het dorpsplein.
De inrijpoort wordt geflankeerd door twee vleugels die in de traveeën aan de zijde van het dorpsplein nu twee woningen bevatten. De westvleugel omvat tevens een ten opzichte van het woonhuis inspringende stal.
De schuur, die het erf achteraan, ten noorden, afsloot, werd voor kort afgebroken. Getoogde bakstenen muuropeningen, de vensters voorzien van hardstenen lekdrempels. Rechthoekige woonhuisdeur in een hardstenen omlijsting op neuten.
Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)