Hoeve Tossens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tossens

Beschrijving

Resten van de hoeve Tossens, gesloten hoeve, waarvan alleen het poortgebouw in zijn oorspronkelijke vorm bewaard bleef. Witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). De datering 1735 op de sluitsteen van de poort schijnt vrij laat voor het gebouw, dat eerder kenmerken vertoont van de tweede helft van de 17de eeuw.

Verankerde bakstenen korfboogpoort op kalkstenen posten met negblokken; kalkstenen sluitsteen met hogervermeld jaartal. Aanleunende, rechthoekige voetgangersdoorgang in kalkstenen omlijsting met negblokken en verankerde latei. Boven de poort, twee rechthoekige vensters en een klein venstertje, alle in kalkstenen omlijsting, eerstgenoemde voorzien van negblokken en diefijzers, en voorheen beluikt. Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Linker zijgevel met aandak.

• AUSSEMS E., onuitgegeven nota's.