erfgoedobject

Hoeve Tossens

bouwkundig element
ID
37744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37744

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tossens
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Resten van de hoeve Tossens, gesloten hoeve, waarvan alleen het poortgebouw in zijn oorspronkelijke vorm bewaard bleef. Witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). De datering 1735 op de sluitsteen van de poort schijnt vrij laat voor het gebouw, dat eerder kenmerken vertoont van de tweede helft van de 17de eeuw.

Verankerde bakstenen korfboogpoort op kalkstenen posten met negblokken; kalkstenen sluitsteen met hogervermeld jaartal. Aanleunende, rechthoekige voetgangersdoorgang in kalkstenen omlijsting met negblokken en verankerde latei. Boven de poort, twee rechthoekige vensters en een klein venstertje, alle in kalkstenen omlijsting, eerstgenoemde voorzien van negblokken en diefijzers, en voorheen beluikt. Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Linker zijgevel met aandak.

  • AUSSEMS E., onuitgegeven nota's.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Tossens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37744 (Geraadpleegd op )