erfgoedobject

Huis Lejeune

bouwkundig element
ID
37748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37748

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Lejeune
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve, het woonhuis daterend van circa 1775, zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en met gebruik van de oorspronkelijke materialen wederopgebouwd. Aan de oostzijde werd een dienstgebouw afgebroken bij de verbreding van de Withuisstraat.

Dubbelhuis in classicistische stijl onder mansardedak (daterend van de wederopbouw, voorheen zadeldak), bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, voorzien van getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met uitspringende sluitsteen, de vensters voorheen beluikt.

Rechts van het woonhuis, de rondboogvormige inrijpoort in een kalkstenen omlijsting met imposten en sluiteen, laatst genoemde met opschrift IHS/1774 en initialen A J.

De dwarsschuur, achteraan het erf, evenwijdig met het woonhuis, dateert van de tweede helft van de 19de eeuw en werd volledig aangepast.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Lejeune [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37748 (Geraadpleegd op )