Burgerhuizen In den Pelicaen en Venetië

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen In den Pelicaen en Venetië

omvat de bescherming als monument Burgerhuis In den Pelicaen
gelegen te Befferstraat 5 (Mechelen)

Beschrijving

Oorspronkelijk twee afzonderlijke diephuizen, heden ensemble met begane grond spijtig verbouwd tot doorlopende moderne winkelpui.

Links: voorheen "In den Pelicaen". Hoekhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder afgesnuit zadeldak. Voorgevel in Lodewijk XV-stijl, met dubbelhuisopstand, voorheen bepleisterd, waarvoor bouwaanvraag van 1773. Steekboogvensters in arduinen geprofileerde omlijsting voorzien van schelpvormige sluitsteen en lekdrempels op rolwerkconsooltjes; casementversiering op de borstwering.

Benadrukte middentravee met schouderboogvormig deurvenster in fraaie omlijsting met kwarthol beloop op neuten, voorzien van sluitsteen en afhangend festoen onder gebogen druiplijst en verbonden met oeil-de-boeuf in gelijkaardige omlijsting, onder gekorniste booglijst; mooi uitgewerkte smeedijzeren balkonleuning. Begane grond voorheen met arduinen kwartholle Lodewijk XV-deuromlijsting, heden hergebruikt in aanleunende bakstenen zijmuur (Pelikaanstraatje).

Muur rechts afgelijnd door zandstenen hoekblokken. Blinde verankerde zijgevel met zichtbare oudere kern: sporen van voormalige kruiskozijnen zie de bewaarde zandsteenblokken, lateien en gekoppelde ontlastingsbogen; verweerd zandstenen kordon. Aangepaste achterpuntgevel van baksteen.

Rechts: voorheen "Venetië". Lager rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen voorgevel met steekboogvensters op de tweede bouwlaag, gevat in rechthoekige arduinen omlijsting en voorzien van versierde sluitsteen: spiegels met uitgeronde hoeken op de borstwering. Afdekkende houten kroonlijst op klossen. Voorheen fraaie pui met deur in arduinen Lodewijk XV-omlijsting en rechthoekige winkelraamomlijsting op rocailleconsoles.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 49.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie