Burgerhuis De Rode Haan

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Rode Haan

omvat de bescherming als monument Burgerhuis De Rode Haan: voorgevel
gelegen te Befferstraat 9 (Mechelen)

Beschrijving

Stijlvolle classicistische gevel, voorheen met dubbelhuisopstand uit het laatste kwart van de 18de eeuw; drie bouwlagen en dito traveeën onder recent plat dak.

Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel verticaal geritmeerd door rechthoekige spaarnissen. Penanten, hoofdgestel en kroonlijst verrijkt met Lodewijk XVI-motieven. Verdiepte vensters op de tweede bouwlaag voorzien van 19de-eeuwse ijzeren leuningen met engelenfiguurtjes; verdiepte borstweringen op de bovenverdieping verlevendigd met rankwerk. Hoofdgestel met maskerkoppen tussen trigliefen, onder vooruitspringende kroonlijst op klossen. Bekronende blinde attiek met casementen. Benedenverdieping rond 1963 verbouwd tot moderne winkelpui; behouden puilijst, gekornist boven de vroegere middendeur en geschraagd door gecanneleerde consoles met drupmotief.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie