Herenhuis

Gemeente Voeren
Locatie Born 1, Voeren (Limburg)

• Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk een alleenstaand herenhuis in laat-classicistische stijl voorheen gedateerd 1793, mogelijk met oudere kern (gesmeed ijzeren muuranker met krullen). Breedhuis van het dubbelhuistype, thans zeven traveeën (voorheen zes ?) en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen.

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint met kalkstenen keldervensters; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en duimen. Rechthoekige deur in een geprofileerde kalkstenen omlijsting op neuten; voorheen voorzien van een bovenlicht met houten roedeverdeling; op de thans eveneens verdwenen latei de datering 1793, de initialen IHS, N.G. (Nelis Gerckens, adjoint-maire van Hombourg) en C.A.K. (Catharina a Campo); de deur rechts schijnt recent. Recente aanbouw rechts.

• NIJSSEN J., Een oud kruis en een opschrift (Heem, 4, 1960, 1, pagina 15-17).