Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente Remersdaal
Straat Born
Locatie Born 1, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk een alleenstaand herenhuis in laat-classicistische stijl voorheen gedateerd 1793, mogelijk met oudere kern (gesmeed ijzeren muuranker met krullen). Breedhuis van het dubbelhuistype, thans zeven traveeën (voorheen zes ?) en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen.

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint met kalkstenen keldervensters; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en duimen. Rechthoekige deur in een geprofileerde kalkstenen omlijsting op neuten; voorheen voorzien van een bovenlicht met houten roedeverdeling; op de thans eveneens verdwenen latei de datering 1793, de initialen IHS, N.G. (Nelis Gerckens, adjoint-maire van Hombourg) en C.A.K. (Catharina a Campo); de deur rechts schijnt recent. Recente aanbouw rechts.

  • NIJSSEN J., Een oud kruis en een opschrift (Heem, 4, 1960, 1, pagina 15-17).

Bron: Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van Born

Born (Voeren)

omvat Hazelaar bij herenhuis

Born 1 (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.