Teksten van Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand ()

De bakstenen wegkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, werd in 1897-1898 in neogotische stijl gebouwd door bewoners van de Kapelleommegang en de Broekstraat.

Volgens de kaart van P.C. Popp (circa 1860) bevond zich vroeger ongeveer op deze plaats ook al een aan Onze-Lieve-Vrouw gewijde kapel.

De kapel, op rechthoekig grondplan opgetrokken, heeft een driezijdige beëindiging. De zijgevels zijn met kleine spitsboograampjes geopend, de voorgevel heeft een onder een spitsboog geplaatste deur met vast bovenlicht waarvan het houten schrijnwerk als gotische driepas is gevormd. Een kleine spitsboognis met beeldje is gevat in een gemetselde spitsboog met snuiten. De gevelpunt is bekroond met een uitkragende gemetselde makelaar met arduinen kruis. De dakaanzet rust op naar voren ingemetselde witstenen geprofileerde schouderstukken van waarop een bakstenen tandlijst rond de kapel en de puntgevel loopt. Het bakstenen gevelparement en de gecementeerde plint werden recent gereinigd, het schrijnwerk opnieuw geschilderd en de dakbedekking met rode tegelpannen vernieuwd.

In de nis boven de ingang bevond zich een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in terracotta, vermoedelijk 18de-eeuws en afkomstig uit de vroegere kapel. Dit beeldje bevindt zich thans in het Stedelijk Museum te Aalst en werd vervangen door een pleisteren exemplaar. Het interieur van de kapel is zeer eenvoudig aangekleed en de enige versiering bestaat uit een klein met spitsboogjes geleed altaar en vergulde consoles bovenaan in de hoeken van de apsis en geprofileerde lijsten in pleisterwerk.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002124, Aalst: sacristie en kerkhof, 4 kapellen.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand ()