Clermontshof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Welschenhof
Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente Remersdaal
Straat Clermontshof
Locatie Clermontshof 9, 9A, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Clermontshof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zetel van de voormalige heerlijkheid, leen van Valkenburg, met lagere rechtspraak, in de 14de eeuw in bezit van de familie de Folié, vervolgens de Merode (15de eeuw), de Trazegnies (18de eeuw), de Looz-Corswarem (18de eeuw).

De oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen (Ferrariskaart, 1771-1777), kreeg zijn huidig uitzicht en U-vorm in de eerste helft van de 19de eeuw; op de thans open, noordzijde van het erf bevond zich in die periode nog een losstaand gebouw. Thans gesplitst in twee delen, met bouw van een recent woonhuis rechts van het oorspronkelijke.

Woonhuis in de zuidwest-vleugel, achteraan het erf. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw voorzien van rechth. muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen. Verhoogde begane grond.

De noordwestelijke stalvleugel, een bakstenen gebouw onder zadeldak, is vrijwel volledig aangepast en voorzien van recente aanbouwsels.

De zuidoostelijke vleugel omvat de voormalige dwarsschuur, eind 19de eeuw tot stal omgebouwd. Bakstenen gebouw onder zadeldak uit dezelfde periode als het woonhuis. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekig, in hardstenen omlijsting, en de thans gedichte, bakstenen rondboogpoort met hardstenen sluitsteen, gedateerd 1877, en imposten. Bij de verbouwing tot stal werden getoogde, bakstenen vensters aangebracht. Woonhuis en dwarsschuur zijn verbonden door een L-vormige, bakstenen stalvleugel onder zadeldaken in de zuidelijke hoek van het erf.

  • GRONDAL G., Notices historiques sur Remersdael, Verviers, 1953.

Bron: Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van Remersdaal

Remersdaal (Voeren)

omvat Geschoren veekeringshagen van meidoorn

Clermontshof, Graef, Pontus (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.