erfgoedobject

Clermontshof

bouwkundig element
ID
37801
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37801

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Clermontshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zetel van de voormalige heerlijkheid, leen van Valkenburg, met lagere rechtspraak, in de 14de eeuw in bezit van de familie de Folié, vervolgens de Merode (15de eeuw), de Trazegnies (18de eeuw), de Looz-Corswarem (18de eeuw).

De oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen (Ferrariskaart, 1771-1777), kreeg zijn huidig uitzicht en U-vorm in de eerste helft van de 19de eeuw; op de thans open, noordzijde van het erf bevond zich in die periode nog een losstaand gebouw. Thans gesplitst in twee delen, met bouw van een recent woonhuis rechts van het oorspronkelijke.

Woonhuis in de zuidwest-vleugel, achteraan het erf. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw voorzien van rechth. muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen. Verhoogde begane grond.

De noordwestelijke stalvleugel, een bakstenen gebouw onder zadeldak, is vrijwel volledig aangepast en voorzien van recente aanbouwsels.

De zuidoostelijke vleugel omvat de voormalige dwarsschuur, eind 19de eeuw tot stal omgebouwd. Bakstenen gebouw onder zadeldak uit dezelfde periode als het woonhuis. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekig, in hardstenen omlijsting, en de thans gedichte, bakstenen rondboogpoort met hardstenen sluitsteen, gedateerd 1877, en imposten. Bij de verbouwing tot stal werden getoogde, bakstenen vensters aangebracht. Woonhuis en dwarsschuur zijn verbonden door een L-vormige, bakstenen stalvleugel onder zadeldaken in de zuidelijke hoek van het erf.

  • GRONDAL G., Notices historiques sur Remersdael, Verviers, 1953.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Geschoren veekeringshagen van meidoorn

  • Is deel van
    Remersdaal


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Clermontshof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37801 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.