erfgoedobject

Burgerhuizen van 1839

bouwkundig element
ID
37814
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37814

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1839
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekt gebouw van 1839 (datering op een deurlatei in de achtergevel), dat twee woonhuizen bevat en een stal in het rechtse gedeelte. Twee bouwlagen, de woonhuizen elk vier traveeën, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint met kalkstenen keldergaten; verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting, de vensters met sponningbeloop, de deuren geprofileerd; de bovenvensters zijn van bovenlichten voorzien als verlichting van de zolderverdieping. Een houten waaier in het bovenlicht droeg voorheen de initialen P (of L) J B (waarschijnlijk verwijzend naar de familie Bree, zoals het huis wat verderop ten oosten in de straat (grondgebied Aubel).

Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.


Bron     : SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuizen van 1839 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37814 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.