Hoeve Manjebo

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente Remersdaal
Straat Magnebos
Locatie Magnebos 1, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Manjebo

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, thans buiten bedrijf. Hoofdgebouw (woonhuis en stal) aan de straat gelegen en daterend van kort vóór 1850. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag op lage plint van silexblokken; licht verhoogde begane grond; één kalkstenen keldervenster. Rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting; twee halfronde, bakstenen zoldervenstertjes. Het aansluitende dienstgebouw heeft twee originele, rechthoekige vensters in hardstenen omlijsting, de overige muuropeningen werden aangepast.

Rechts, een klein bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen.

Vóór het huis bevindt zich een hardstenen sokkel waarop voorheen een gietijzeren kruis stond. Er bevond zich op deze plaats, de driesprong Hagelstein-Dorp-Roodbos, een kruis vóór er een huis stond, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Eyser Krutz".

  • S.N.,
  • Heemkring Voeren en Omstreken, Architectuur in Voeren en Omstreken, 1794-1914, Voeren, 1989, pagina 3.

Bron: Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van Hagelstein (Remersdaal)

Remersdaal (Voeren)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Geschoren veekeringshagen van meidoorn

Hagelstein, Kultjen (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.