erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen en gedenkteken

bouwkundig element
ID: 37818   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37818

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, reeds als dusdanig weergegeven op de Ferrariskaart, doch de kern, met name de twee evenwijdig aan elkaar gelegen gedeelten van vakwerk, daterend uit de 17de eeuw.

Gerestaureerd woonhuis van twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, ten noordwesten van het erf. De voorgevel vertoont een zeer rijke vakwerkconstructie, met kleine, vierkante vakken in het linker gedeelte; bakstenen vullingen. Verhoogde begane grond; breukstenen plint. Versteende zijgevels. Waarschijnlijk vrij recente rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

Van de ertegenover liggende stal rest één travee in vakwerkbouw, analoog aan dat van het woonhuis, en onder vrij steil zadeldak; merkwaardig kapgebint. Het rechter gedeelte van de stal dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van getoogde bakstenen vensters en rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting.

Tegen de noordoost-zijgevel een hardstenen gedenkteken, bekroond met een kruisbeeld en met opschrift: PRIEZ/ POUR LES AMES/ DU PURGATOIRE/ 1894. Reeds op de Ferrariskaart staat een kruis op deze plaats weergegeven.

Enkele recente stallen van cementblokken.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

  • Omvat
    Geschoren meidoornhaag bij hoeve
    Mabrouck 8 (Voeren)

  • Is deel van
    Remersdaal
    Remersdaal (Voeren)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losstaande bestanddelen en gedenkteken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37818 (Geraadpleegd op 23-10-2019)