erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
37819
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37819

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve daterend van 1844, en bestaande uit een woonhuis ten noordoosten van het erf (nok loodrecht op straat) en een stal met dwarsschuur in één vleugel ten noordwesten, achteraan het erf, dat aan straatzijde open is; een kastanjeboom naast het woonhuis, aan straatzijde.

Woonhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond; hardstenen keldervensters. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met lekdrempels, voorzien van een strekse, bakstenen ontlastingsboog, en voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met gelijkaardige ontlastingsboog, gedateerd 1844 op de latei.

Bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) dat, links de stal, en rechts de dwarsschuur bevat. Breukstenen plint. Vensters en deuren als in het woonhuis; rondboogvormige uilengaten onder de dakrand. Bakstenen korfboogpoort voorzien van hardstenen imposten en sluitsteen.


Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37819 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.