Burgerhuis Sint-Joris

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Burgerhuis Sint-Joris

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Sint-Joris

Beschrijving

Diephuis met halsgevel in sobere Lodewijk XV-stijl: twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bepleisterd en witgeschilderd gevelvlak, horizontaal gemarkeerd door vlakke doorgetrokken onderdorpels en sterk geprofileerd kordon. Steekboogvensters in vlakke omlijsting, doorlopend over de borstwering. Geaccentueerde middentravee door middel van risaliet: op de tweede bouwlaag venster in geprofileerde omlijsting met rocaillesluitsteen en vooruitspringende lekdrempel op consoles; in de top schouderboogvormig zoldervenster in omlijsting met oren, en gebogen druiplijst onder blind geringd oculus. Panelen met uitgeholde hoeken ter versiering van de borstweringen. Geveltop afgelijnd door voluten op postamenten en bekronende booglijst op horizontale aanzetten. Begane grond met gewijzigde ordonnantie, zie verbouwingen en zichten van 1865 en 1883; heden gemoderniseerd.

• STADSARCHIEF MECHELEN, bundel 1865, nummer 62.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Befferstraat (Archief 1883/40).