erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
37825
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37825

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw naar voren toe vergroot. Ordonnantie woonhuis-stal. Bakstenen gebouw onder zadeldak.

Het woonhuis is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. De achtergevel behield de oorspronkelijke ordonnantie in de rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen, de bovenvensters gekoppeld aan de kleine zoldervensters. In de voorgevel werd ouder materiaal hergebruikt voor de rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting der benedenverdieping, de vensters voorzien van sponningbeloop, diefijzers en duimen. Van de bovenvensters zijn er twee in houten omlijsting met sponningbeloop, de overige zijn van baksteen. Getoogde, bakstenen vensters (tweede helft 19de eeuw) in de voorgevel van de stal; in de achtergevel bleven de originele muuropeningen bewaard: rechthoekige in kalkstenen omlijsting.

Lage, aangebouwde stallen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) uit eind 19de eeuw aan de linker zijde; aangebouwde travee uit dezelfde periode onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Geschoren buxus bij hoeve

  • Is deel van
    Remersdaal


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37825 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.