erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
37827
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37827

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve volgens het patroon van twee tegenover elkaar geplaatste, evenwijdige vleugels. Gelegen aan een gekasseid erf. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit begin 19de eeuw, gebouwd op de plaats van een oudere hoeve met losstaande bestanddelen (Ferrariskaart).

Ten zuidwesten van het erf, woonhuis met aansluitende, voormalige dwarsschuur, laatstgenoemde in de tweede helft van de 19de eeuw omgebouwd tot stal; een brandgevel scheidt beide delen. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlagen op sterk verhoogde begane grond; twee rechthoekige kalkstenen keldervensters. Rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting, met een strekse, bakstenen ontlastingsboog; deur met steektrap. Gelijkaardige vensters in zij- en achtergevel, laatstgenoemde voorzien van een recente beschieting. In het aansluitende dienstgebouw is de omlijsting van de bakstenen rondboogpoort nog zichtbaar. Thans getoogde bakstenen staldeuren en vensters (tweede helft 19de eeuw). Aangebouwd schop onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel. Haaks op de achtergevel werd in de tweede helft van de 19de eeuw een lager, bakstenen gebouwtje van drie traveeën onder zadeldak aangebouwd, met getoogde, bakstenen muuropeningen.

De stal ertegenover is voorzien van op regelmatige afstanden aangebrachte, rechthoekige deuren en vensters in een kalkstenen omlijsting met strekse, bakstenen ontlastingsboog. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Tegen de achtergevel, recente stallen van cementblokken.


Bron     : SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losstaande bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37827 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.