erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
37837
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37837

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Circa 1973 naar ontwerp van architect H. Crijns (Amstenrade) gerestaureerde hoeve, thans buiten bedrijf. L-vormig geheel, gelegen aan een gekasseid erf, door een hek van de straat afgesloten. Het oudste gedeelte is het woonhuis daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, een éénlagig, onderkelderd gebouw onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat); stijl- en regelwerk op een hoge breukstenen plint met kalkstenen keldergaten. Verhoogd ankerbalkgebint. De linkertravee behoort niet tot het oorspronkelijke gebouw, ze werd bij de restauratie toegevoegd boven een bestaande kelder, het kapgebint, een dekbalkjuk met geschoorde jukbenen en dito nokstijl, is van elders afkomstig. Rechthoekige houten vensters en een deur met bovenlicht in een houten omlijsting van hergebruikt materiaal, die de datering 16(3?). draagt.

Haaks op het woonhuis, aan straatzijde, stal van baksteen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, recent naar achteren toe vergroot. Bakstenen muuropeningen van verschillende vorm.

  • Gegevens meegedeeld door de eigenaar.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37837 (Geraadpleegd op )