erfgoedobject

Hoekhuis De Meersman

bouwkundig element
ID: 3784   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3784

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Meersman
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis De Meersman
    Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1977

Beschrijving

Hoekhuis met in- en uitgezwenkte topgevel, 1756 gedateerd op cartouche. Drie bouwlagen en dito traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien).

Voorheen bepleisterde bakstenen lijstgevel horizontaal gemarkeerd door middel van gekorniste zandstenen lijsten. Overvloedig gebruik van zandsteen voor omlijstingen, muurbanden en topaflijning. Benadrukte middentravee: schouderboogvormige vensters in dubbele vlakke omlijsting op neuten, met rocaillemotieven in de zwikken. Verdiepte rechthoekige zijvensters in rechthoekige nissen, borstwering met paneelversiering. Tweeledige top met centraal omlijst rondboogvenster onder gekorniste booglijst; spiegels op de borstwering. Cartouche in top onder gestrekte druiplijst en bekronende siervaas. Begane grond voorheen met classicistische pui, heden verbouwd. Blinde bepleisterde zijgevel met rechte muurankers.

Ter hoogte van de tweede bouwlaag bevindt zich een beeld van Maria met Kind, dat zou dateren van 1814 als repliek van een vroeger beeld, dat in een nis stond boven de poort, aan de nog niet geopende Reuzenstraat. Bolvormige sokkel, smeedijzeren lichtarm en veelhoekig classicistisch getint baldakijn.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis De Meersman [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3784 (Geraadpleegd op 14-10-2019)