Hoekhuis De Meersman

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Befferstraat
Locatie Befferstraat 15, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoekhuis De Meersman

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1977.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Meersman

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoekhuis met in- en uitgezwenkte topgevel, 1756 gedateerd op cartouche. Drie bouwlagen en dito traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien).

Voorheen bepleisterde bakstenen lijstgevel horizontaal gemarkeerd door middel van gekorniste zandstenen lijsten. Overvloedig gebruik van zandsteen voor omlijstingen, muurbanden en topaflijning. Benadrukte middentravee: schouderboogvormige vensters in dubbele vlakke omlijsting op neuten, met rocaillemotieven in de zwikken. Verdiepte rechthoekige zijvensters in rechthoekige nissen, borstwering met paneelversiering. Tweeledige top met centraal omlijst rondboogvenster onder gekorniste booglijst; spiegels op de borstwering. Cartouche in top onder gestrekte druiplijst en bekronende siervaas. Begane grond voorheen met classicistische pui, heden verbouwd. Blinde bepleisterde zijgevel met rechte muurankers.

Ter hoogte van de tweede bouwlaag bevindt zich een beeld van Maria met Kind, dat zou dateren van 1814 als repliek van een vroeger beeld, dat in een nis stond boven de poort, aan de nog niet geopende Reuzenstraat. Bolvormige sokkel, smeedijzeren lichtarm en veelhoekig classicistisch getint baldakijn.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Befferstraat

Befferstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.