Hoeve aan De Vogelstang

Beschrijving

Gelegen aan het pleintje, zogenaamd De Vogelstang, een driehoekig plein, ontstaan na de aanleg van de spoorweg in de Eerste Wereldoorlog; voorheen was dit de verbinding met Sint-Pieters-Voeren en Berg; op het pleintje bevindt zich een kastanjeboom. Voormalige belangrijke, U-vormige hoeve, thans gedeeltelijk afgebroken; omvorming tot Centre Culturel Francophone is aan de gang.

Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm, aan de westzijde open naar de straat en hier door een lage muur en een hek afgesloten. Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, zichtbaar in het woonhuis; de dwarsschuur wordt voor het eerst vermeld in 1845, de stallen in 1907.

Ten zuiden van het erf, vrijstaand woonhuis, een gedeeltelijk afgebroken dubbelhuis van twee bouwlagen onder thans verdwenen zadeldak. Bakstenen gebouw op en hoge plint van silexblokken. Enkele S-vormige gesmeed ijzeren muurankers. De muuropeningen werden aangepast; op de eerste bouwlaag rechthoekige vensters in een geprofileerde kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal met duimen.

Stal en dwarsschuur in L-vorm ten noorden en ten oosten van het erf. Bakstenen gebouwen, waarvan alleen de stal het zadeldak met Vlaamse pannen behield. Laatstgenoemd gebouw is aan erfzijde voorzien van rechthoekige staldeuren in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal, en bakstenen rondboogvensters met een doorlopende bakstenen druiplijst. Tegen de westelijke zijgevel bevindt zich een houten kruisbeeld met witgeschilderde, gietijzeren Christusfiguur, waarboven een kalkstenen gevelsteen met dubbel kruis en opschrift AMA/ SIN/ AMATHEMA, waarschijnlijk van elders afkomstig.

De schuur is vrijwel volledig afgebroken, alleen de bakstenen voorgevel bleef behouden, op een plint van silex en voorzien van twee korfboogpoorten met kalkstenen posten, imposten en sluitsteen.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.