erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37854

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
  Deze bescherming was geldig van 21-12-2017 tot 20-12-2018

Beschrijving

Kleine, voormalige hoeve, voorheen eigendom van de gebroeders Vreuls. Gerestaureerd circa 1975. Hoeve met losstaande bestanddelen, oorspronkelijk bestaande uit meer elementen dan tegenwoordig (Ferrariskaart 1771-1777), gelegen aan het kruispunt van de wegen naar De Planck en Ulvend. Eerste helft 18de eeuw.

Ten oosten, woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebouw van silexblokken, in de linker zijgevel voorzien van bakstenen hoekbanden en dito muurvlechtingen aan het aandak. De gevel aan erfzijde is gedeeltelijk van baksteen. Gedeeltelijke onderkeldering; één getralied, kalkstenen keldervenster. Gesmeed ijzeren muurankers. Aan straatzijde, één getralied bolkozijn in een geprofileerde houten omlijsting; vier rechthoekige houten zolderluiken; één houten bolkozijn in de erfzijdegevel. Aan deze zijde een rechthoekige deur in een geprofileerde, houten omlijsting. De zuidelijke zijgevel is voorzien van een getralied bolkozijn in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, voorheen beluikt, waarboven een kleine, kalkstenen rondboognis; in de geveltop een klein, rechthoekig venster in een kalkstenen omlijsting met diefijzer en sponningbeloop, voorheen beluikt.

Tegen deze gevel bevindt zich een gesmeed ijzeren kruis met gietijzeren Christusbeeld.

Kleine stal ten zuiden, opgetrokken in silexblokken, met verankering en restauraties van baksteen en met in de zijgevel resten van stijl- en regelwerk (ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl).

 • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving

 • Is deel van
  De Planck


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37854 (Geraadpleegd op 13-06-2021)