Neringhuis met aanhorigheden

Beschrijving

Vermoedelijk voorheen (in de 17de-18de eeuw) aanzienlijk neringhuis met aanhorigheden, achterplaats en uitgang in de Zakstraat (zie A. Reydams).

Nummers 18 en 20: Voorheen een rijhuis, heden opgesplitst. Lijstgevel van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen): 19de-eeuws uitzicht met oudere kern. Volgens foto's van omstreeks 1914 gevelwand bepleisterd, met rechthoekige vensters in geriemde stucomlijsting, heden nog behouden bij nummer 18. Nummer 20: verankerd zandstenen parement met verwerking van natuursteen en rechthoekige vensters onder oorspronkelijke tweeledige latei op de tweede bouwlaag. Deels vernieuwde, deels behouden 19de-eeuwse kroonlijst. Bepleisterde achtergevel met licht geloogde bovenvensters.

Nummer 22: Diephuis heden van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oude kern met verankerd zandstenen parement (doorlopend in penant van nummer 24); toegevoegde bouwlaag uit de 19de eeuw in baksteenmetselwerk. Rechthoekige vensters op de tweede bouwlaag onder vernieuwde lateien en op arduinen lekdrempels. Getoogde vensters op de lagere bovenste verdieping. Begane grond met gereconstrueerde hoge schouderboogdeur onder geprofileerde druiplijst, voorts gemoderniseerde winkelpui onder sporen van gedichte vensters. Gevelaflijning door middel van fries van casementen onder kroonlijst op tandlijst en klossen. Achterpuntgevel met geloogd zoldervenster.

Op de voormalige binnenplaats, parallel aan de straat en nummer 22: breedhuis van twee bouwlagen en twee zichtbare traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde zuidgevel met aangepaste muuropeningen; westgevel van recente baksteen.

Haaks hierop: bakstenen gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Westelijke voorgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw; rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijstingen van gesinterde baksteen: begane grond geritmeerd door korfboogarcade (drie traveeën) met dito booglijst, imposten en neuten. Ten zuiden en parallel aan de Zakstraat: langgestrekte bakstenen aanhorigheden (voorheen wagenhuis?) van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oudere kern aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Begane grond met gedeeltelijk zichtbare rondboogarcade met zandstenen imposten en gesinterde bakstenen booglijst; laatste twee traveeën smaller en witgekalkt. Nagenoeg blinde verankerde achtergevel met korfboogpoort onder geloogd luik in de eerste travee. Toegang via Zakstraat nummer 17.

• REYDAMS A., De namen en korte geschiedenis der huizen van Mechelen, Mechelen, 1896.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde