erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37874
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37874

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Mogelijk voorheen een langgestrekte hoeve. Gerestaureerd, witgekalkt bakstenen gebouw met resten van stijl- en regelwerk, thans met bakstenen vullingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.

De ordonnantie is gewijzigd. In de tweede travee, opkamer op een hoge plint van silexblokken met hardstenen, getralied keldervenster. Gesmeed ijzeren muurankers. Drie bolkozijnen in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en recente luiken; links een klein houten kozijn en op de bovenverdieping der opkamer de houten omlijsting van een gedicht rechthoekig zoldervenster. Aangepaste, rechthoekige woonhuisdeur in een hardstenen omlijsting; rondboogvormige staldeur (halfdeur) in een hardstenen omlijsting met sluitsteen.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37874 (Geraadpleegd op )