erfgoedobject

Hoeve Duysens

bouwkundig element
ID
37885
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37885

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Duysens
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Belangrijke hoeve met losstaande bestanddelen, van 1775. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort, rechts van het woonhuis.

Overluifelde bakstenen korfboogpoort, op de kalkstenen sluitsteen gedateerd 1775/IHS/A.D.(Arnold Delacroix) L.C. Een bakstenen muur met onderbouw van silexblokken verbindt de poort met het woonhuis.

Laatstgenoemde is een boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw met voorgevelordonnantie in Luikse Lodewijk XV-stijl. Gecementeerde plint met twee kalkstenen keldergaten; verhoogde begane grond. Bakstenen muizentandfries met dropmotief onder de kroonlijst. Getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, voorheen beluikt. Getoogde deur in een fraai geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten, kalkstenen tussendorpel en sluitsteen; in het bovenlicht de oorspronkelijke waaier met houten roedeverdeling; het houtwerk dateert uit begin 19de eeuw.

De schuur en stallen, respectievelijk ten zuidwesten en ten noordwesten van het erf, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), behielden elementen van hun oorspronkelijk uitzicht, onder meer de volumes, dakhellingen, en resten van stijl- en regelwerk, doch werden tijdens de tweede helft van de 19de eeuw vrijwel volledig aangepast.

  • CRASBORN P.,onuitgegeven nota's.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Duysens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37885 (Geraadpleegd op )