Hoeve Duysens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente Sint-Martens-Voeren
Straat De Plank
Locatie De Plank 35, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Duysens

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Belangrijke hoeve met losstaande bestanddelen, van 1775. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort, rechts van het woonhuis.

Overluifelde bakstenen korfboogpoort, op de kalkstenen sluitsteen gedateerd 1775/IHS/A.D.(Arnold Delacroix) L.C. Een bakstenen muur met onderbouw van silexblokken verbindt de poort met het woonhuis.

Laatstgenoemde is een boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw met voorgevelordonnantie in Luikse Lodewijk XV-stijl. Gecementeerde plint met twee kalkstenen keldergaten; verhoogde begane grond. Bakstenen muizentandfries met dropmotief onder de kroonlijst. Getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, voorheen beluikt. Getoogde deur in een fraai geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten, kalkstenen tussendorpel en sluitsteen; in het bovenlicht de oorspronkelijke waaier met houten roedeverdeling; het houtwerk dateert uit begin 19de eeuw.

De schuur en stallen, respectievelijk ten zuidwesten en ten noordwesten van het erf, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), behielden elementen van hun oorspronkelijk uitzicht, onder meer de volumes, dakhellingen, en resten van stijl- en regelwerk, doch werden tijdens de tweede helft van de 19de eeuw vrijwel volledig aangepast.

  • CRASBORN P.,onuitgegeven nota's.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron: Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van De Planck

De Plank (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.