erfgoedobject

L-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
37904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37904

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormige hoeve, met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, en haakse stal uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met silex-muurpanden in de onderbouw van het woonhuis.

Woonhuis met stal onder zadeldak (nok loodrecht op straat), twee en een halve bouwlaag, waarvan de westgevel de oorspronkelijke ordonnantie van de eerste helft van de 18de eeuw behield: gesmeed ijzeren muurankers met krullen, bolkozijnen in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop. De ordonnantie der oostgevel dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw - midden 19de eeuw: rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting, de bovenvensters op een merkwaardige manier gekoppeld aan de kleine zoldervensters.

De stal onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) dateert in zijn huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, en is voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen. Dat het om een voormalige schuur gaat blijkt uit de behouden, bakstenen boog van de thans gedichte korfboogpoort, waarboven muurankers in de vorm van de initialen P S.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: L-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37904 (Geraadpleegd op )