Burgerhuis De Witte Lelie

Gemeente Mechelen

is beschermd als monument Burgerhuis De Witte Lelie

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkelpui

omvat de bescherming als monument Burgerhuis De Witte Lelie: winkelpui
gelegen te Befferstraat 30 (Mechelen)

Beschrijving

In zijn huidige vorm rijhuis van drie bouwlagen en vier traveeën onder afgeknot zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien); oudere kern aangepast in de 19de eeuw.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw met rechthoekige vensters op tot kordons doorgetrokken lekdrempels. Blinde zijvensters van de derde bouwlaag wijzend op vroegere topgevel van oud diephuis; "klassieke" gevelafwerking en houten gootlijst. Mooie bruin beschilderde winkelpui met neorococo-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: twee brede uitstalramen en middendeur met fraai houten traceerwerk; smalle privétoegang rechts.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie