erfgoedobject

Hoeve Kruisberg

bouwkundig element
ID
37911
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37911

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kruisberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Reeds op de Ferrariskaart (1771-1777) in deze vorm aangeduid en vermeld als behorend tot het gehucht "Krutzenbergh". Belangrijke gesloten hoeve, aan het kruispunt van de wegen naar Veurs, Krindaal/Plank, Sint-Pieters-Voeren en de dorpskern, met oude kern mogelijk uit de 17de eeuw, aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw, de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, bereikbaar via de rondboogvormige, bakstenen inrijpoort in de zuidwestvleugel, aan de zijde van de weg naar Veurs. De huidige voorgevel van het woonhuis is echter gericht naar de zijde van de weg naar Krindaal en Plank.

Het woonhuis, ten noordwesten van het erf, kreeg zijn voorgevelordonnantie waarschijnlijk samen met de cementering van de gevel in 1918. Verhoogde begane grond. Middenrisaliet met puntgevelverhoging. Getoogde muuropeningen in gecementeerde omlijstingen. De gevel aan erfzijde behield de elementen van de oude kern: kleine, rechthoekige vensters (eerste helft 18de eeuw), getralied op de benedenverdieping in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, sommigen van hergebruikt materiaal; de bakstenen ontlastingsbogen verwijzen naar oudere muuropeningen; één rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting waarschijnlijk van hergebruikt materiaal, met klein, vierkant bovenlicht.

De stalvleugels ten noordoosten, zuidoosten en zuidwesten van het erf dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw en zijn voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen.

De dwarsschuur bevindt zich in de noordoostvleugel en is voorzien van een bakstenen korfboogpoort met hardstenen sluitsteen; naast de poort een rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Kruisberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37911 (Geraadpleegd op )