erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
37919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37919

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormig gebouw waarvan het woonhuis aan het dorpsplein (Bauwerd) gelegen is, de voorgevel naar het zuidoosten gericht. In deze vorm afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas der Buurtwegen (1847). Restauratie is aan de gang.

Het woonhuis is een breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), de kern gedateerd 1731 op de latei van de linker deur; voorheen bevond zich eveneens een datering 1743 op het huis. Gecementeerd bakstenen gebouw op een gecementeerde, breukstenen plint, waarvan het volume en de dakhelling dateren uit de periode van voornoemd jaartal, doch de ordonnantie werd aangepast, waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw. De meeste muuropeningen zijn getoogd, van gecementeerde baksteen; de linker deur is een rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal, met hogervermelde datering op de latei. De linker zijgevel is voorzien van aandak en muurvlechtingen, de rechter zijgevel is in stijl- en regelwerk.

De haakse vleugel, onder zadeldak (Vlaamse pannen), is van stijl- en regelwerk met recente vullingen, en voorzien van twee bolkozijnen in houten omlijsting met sponningbeloop. De achtergevel is van baksteen met getoogde muuropeningen.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37919 (Geraadpleegd op )