Huis Droeven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Droeven

Beschrijving

Voormalig eigendom van de Commanderie. Merkwaardig gebouw, deel uitmakend van onder nummer 33 vermeld geheel, in de tweede helft van de 18de eeuw L-vormig (zuidvleugel verdwenen), bestaande uit een breedhuis van twee bouwlagen, met tegen de rechter zijgevel een halfrond uitbouwsel bekleed met kunstleien, aan de rechterzijde een vrij sterk inspringend bijgebouw, en aan de linkerzijde een stalgebouw. Het rechter gedeelte van het woonhuis en de inspringende bijgebouw aan dezelfde zijde dateren uit de eerste helft van de 18de eeuw, het linker gedeelte van het woonhuis en de stal uit eind 19de-, begin 20ste eeuw.

Het woonhuis is een bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, op een plint van silexblokken met kalkstenen keldergaten; verhoogde begane grond. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. De uit eind 19de-, begin 20ste eeuw daterende vensters zijn drieledige bolkozijnen in een hardstenen omlijsting met sponningbeloop, voorheen beluikt, de benedenvensters voorzien van ontlastingsboogjes. De oorspronkelijke deur is de rechtse, in een kalkstenen omlijsting met ellipsvormig bovenlicht in rechthoekige kalkstenen omlijsting; rondboogvormige ontlastingsboog van twee rollagen en een platte laag; kalkstenen trap. De linkse deur (eind 19de-, begin 20ste eeuw) is rechthoekig in een hardstenen omlijsting, eveneens van een ontlastingsboog voorzien. Het rechter gedeelte, één travee onder wolfsdak is volledig met kunstleien bekleed; twee getraliede bolkozijnen in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop (eerste helft 18de eeuw).

De stal links is een lager gebouw onder zadeldak (tweede helft 19de eeuw), voornamelijk opgetrokken uit silexblokken, met bakstenen muurankers en bakstenen omlijsting der getoogde muuropeningen. Het bakstenen gedeelte onder de dakrand wijst mogelijk op een verhoging van het gebouw.

Rechts van deze vleugel bevindt zich een alleenstaand dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vakwerkbouw, waarvan de lemen vullingen gedeeltelijk behouden bleven, op een hoge stoel van silexblokken, met de oorspronkelijke rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.
  • WAUTHLE P., onuitgegeven nota's.