erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
37923
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37923

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige kapelanie, met huidig uitzicht grotendeels uit midden 19de eeuw doch oudere kern uit de eerste helft van de 18de eeuw; in zijn huidige vorm reeds weergeven op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1847). Ordonnantie woonhuis-stal. Hoger gelegen dan het straatniveau en door een oprit met de straat verbonden.

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, op een plint van silexblokken. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën, op de benedenverdieping voorzien van rechthoekige vensters en dito deur in hardstenen omlijsting; getoogde, bakstenen bovenvensters. De linker zijgevel behield een klein rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en duimen. De stal werd aangepast, het parement is recent.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37923 (Geraadpleegd op )