erfgoedobject

Molen van Sint-Pieter

bouwkundig element
ID
37929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen van Sint-Pieter
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Afhankelijk van de Commanderie; in 1798 verkocht aan C.D. Neuville. Voormalige watermolen (graanmolen) op de Voer, de hoogste molen op deze waterloop, naar verluidt sinds 1912 als dusdanig buiten gebruik, thans landbouwbedrijf.

Het woonhuis, ten oosten van het erf, dateert van 1731 (muurankers achtergevel), en komt als enige gebouw van het geheel reeds voor op de Ferrariskaart (1771-1777). Breedhuis van anderhalve bouwlaag onder wolfsdak. Bakstenen gebouw, de voorgevel voorzien van S-vormige muurankers; steigergaten. In de verschillende gevels, kleine, getraliede vensters en een paar bolkozijnen in kalkstenen omlijsting met negblokken, sponningbeloop en duimen. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met bakstenen ontlastingsboog; een recente poort in de achtergevel vervangt een oudere poort, waarvan een kalkstenen post met negblokken en de bakstenen ontlastingsboog rest. Het molenrad bevond zich tegen de zuidelijke zijgevel; in het begin van de jaren 1950 waren molenrad en -werk (assen, kamraderen, drie paar molenstenen, enzoverder) nog aanwezig en in goede staat.

Lage stal onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, haaks op de achtergevel gebouwd. Rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

Ten westen van het erf, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak, uit de tweede helft 19de eeuw, met aangebouwde gedeelten onder lessenaarsdaken tegen de rechter zijgevel. Getoogde, bakstenen deuren en vensters, een rechthoekig laadvenster in houten omlijsting, halfronde zoldervensters, en een bakstenen korfboogpoort.

  • DELATTE I., La vente des biens du clergé dans le département de l'Ourthe, Luik, 1951, pagina 62
  • HOLEMANS H., Wind- en watermolens in de provincie Limburg, in Uitgave van de studiekring "Ons Molenheem" sine loco, sine anno, pagina 26.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen.
  • NIJSSEN J. & VANDENABEELE E., Molenboekje Voeren en omliggende , in V.V.V. Voerstreek en Opbouwwerk Voeren, Voeren, 1991, pagina 3-4.
  • WAUTHLE P., onuitgegeven nota's.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

Een metalen plaatje met het opschrift "Lloyd Belge" verwijst vermoedelijk naar een vroegere brandverzekering van de boerderij.
Auteurs : Xhonneux, Jean-Louis
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molen van Sint-Pieter [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37929 (Geraadpleegd op )