erfgoedobject

Dorpswoning uit silex

bouwkundig element
ID
37932
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37932

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning uit silex
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Merkwaardig huis, daterend van vóór midden 17de eeuw, gerestaureerd in 1928. Op de Ferrariskaart weergegeven als element van een hoeve (?) met losse bestanddelen, waarvan het zuidelijk gedeelte (nok loodrecht op straat) verdween, en vervangen werd door het huidige dienstgebouw van 1788.

Hoog gebouw van silexblokken in onregelmatig verband, vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen); de twee rechtse traveeën zijn onderkelderd en vormen het hooghuis; twee keldergaten met originele, gesmeed ijzeren diefijzers. Gesmeed ijzeren muurankers, S- en hartvormig. Hoekbanden van kalksteen in onregelmatig verband. De oudste vensters zijn de rechthoekig, in kalkstenen omlijsting met sponningbeloop (17de eeuw); een bolkozijn in vlakke, kalkstenen omlijsting (eerste helft 18de eeuw ?). De bovenvensters en die der linkse traveeën zijn rechthoekig onder houten latei, voorzien van een gecementeerde omlijsting die de kalkstenen omlijsting der oorspronkelijke vensters imiteert; getoogde, bakstenen vensters uit eind 19de eeuw; in deze periode werd het bovenste gedeelte der rechter zijgevel in baksteen vernieuwd en voorzien van bakstenen vensters en een metselaarsteken van gesinterde baksteen. De linker zijgevel is voorzien van een rechthoekige deur in een gebouchardeerde kalkstenen omlijsting met afgeschuinde neg. Boven de deur een recente plaat met opschrift: Campus ad Furam Sancti Petri.

Tegen de rechter zijgevel aansluitend ruim dienstgebouw van baksteen en silexblokken uit de tweede helft van de 19de eeuw - eind 19de eeuw, voorzien van een zadeldak en getoogde, bakstenen vensters.

Ten zuiden, voormalig bakhuis, gebouw van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen), op de sluitsteen van het poortje gedateerd 1788. Opgetrokken uit silexblokken, en in de gevel aan straatzijde voorzien van getraliede, rechthoekige vensters in een omlijsting van gebouchardeerde kalksteen met sponningbeloop; getoogde bakstenen vensters en een bakstenen rondboognis (tweede helft 19de eeuw) in de voorgevel. Getoogd poortje in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen, laatst genoemde voorzien van hogervermeld jaartal.

  • WAUTHLE P., onuitgegeven nota's.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning uit silex [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37932 (Geraadpleegd op )