erfgoedobject

Pastorie Sint-Pieters-Stoelparochie

bouwkundig element
ID
37933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie, wat achteruit gelegen in een omhaagde tuin. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, circa 1775 gebouwd naar ontwerp van M. Soiron.

Bakstenen gebouw, voorzien van een in de tweede helft van de 19de eeuw gecementeerde voorgevel. Getoogde muuropeningen in een kalkstenen omlijsting met uitspringende sluitsteen, in de periode van de cementering in een rechthoekige omlijsting met riemprofiel geplaatst. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Voormalig bakhuis tegen de rechter zijgevel, één travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouwtje, de rechter zijgevel voorzien van aandak en muurvlechtingen.

  • STRAET H.-C., persoonlijke notities.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Pieters-Stoelparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37933 (Geraadpleegd op )