Parochiekerk Sint-Pieter

Gemeente Voeren

• Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Pieter

is beschermd als monument Parochiekerk Sint-Pieter

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Teuven

Beschrijving

Neogotische kerk, in 1871-1877 gebouwd naar opdracht van architect Plénus, nadat de oude, in 1822 heropgebouwde kerk, in 1870 volledig door brand werd verwoest. De kerk is wat hoger gelegen dan het straatniveau, en omringd door het ommuurde kerkhof.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting.

Bakstenen gebouw, afgewerkt met hardsteen voor plint, lijsten, omlijstingen der muuropeningen en afdekkingen van de steunberen; het maaswerk der vensters is van zachte gele natuursteen.

Toren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits (leien), voorzien van overhoeks geplaatste steunberen, een polygonaal traptorentje tegen elke zijgevel, spitsboogportaal, waarboven een spitsboogvenster, een uurwerk en op elke zijde een spitsboogvormig galmgat. Midden- en zijbeuken zijn voorzien van respectievelijk zadeldak en lessenaarsdaken (leien), en van spitsboogvensters. Het koor is afgewerkt met steunberen en verlicht door middel van smalle, hoge spitsboogvensters.

Het bepleisterde interieur behield de oorspronkelijke neogotische beschildering. Spitsbooggewelven gedragen door colonnetten; straalgewelf boven het koor. Zij- en middenbeuken van elkaar gescheiden door een spitsboogarcade op hardstenen zuilen met bladkapiteel.

Mobilair: Geschilderde kruisweg, neogotisch, uit het atelier van H. Scheen, Roermond. Kruisbeeld, gepolychromeerd hout (19de eeuw). Hoofdaltaar met retabel, beelden van Sint-Hubertus, Sint-Paulus, martelares, Sint-Lambertus, gepolychromeerde eik, neogotisch, Ramakers uit Geleen (eind 19de, begin 20ste eeuw); zuidelijk zijaltaar met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld, gepolychromeerde eik, Ramakers uit Geleen (eind 19de, begin 20ste eeuw); noordelijk zijaltaar met Sint-Petrusbeeld, gepolychromeerde eik, vervaardigd in Luik (eind 19de, begin 20ste eeuw). Koorbanken door Ramakers uit Geleen; communiebank; preekstoel met voorstelling van de vier Evangelisten, Luik; twee biechtstoelen, Luik; alle van gepolychromeerde eik, neogotisch (tweede helft 19de eeuw); kerkbanken, eik, neogotisch, door Ramakers uit Geleen (tweede helft 19de eeuw). Orgel, Vermeulen uit Weert (circa 1880, getransformeerd in 1949). Hardstenen doopvont (1887). Neogotische muurschilderingen van Scheen & Zn. (circa 1902). Neogotische glasramen door Nicolas en Zonen uit Roermond (1885).

• DUBOIS F., Notes historiques sur Teuven, Aubel, sine dato.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Sint-Martens-Voeren, Brussel, 1975, pagina 21-22.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.
  • S.N., Heemkring Voeren en omstreken, De kerk van Teuven, sine loco, 1991.