Herenhuis De Arend

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Befferstraat
Locatie Befferstraat 37, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis De Arend

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1977.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis De Arend

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Prachtig Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Mansardedak volgens oude archieffoto's voorheen voorzien van centraal rondboogvormig dakvenster tussen flankerende oeils-de-boeuf: heden verdwenen.

Dubbelhuis met arduinen voorgevel op geblokte plint, gevat tussen belijnde hoekpilasters - in kolossaal orde op de bovenverdieping - en horizontaal geleed door gekorniste kordons. Benadrukte middentravee in licht vooruitspringend risaliet tussen vlakke pilasters met verdiepte schachten: rondboogdeur in geprofileerde omlijsting op imposten, voorzien van versierde sluitsteen met maskerkop tussen lambrekijn, gekorniste druiplijst op gegroefde rolwerkconsoles met acantusblad en afhangende slinger. Deurvenster van de bel-etage in rechthoekig geriemde omlijsting met oren, onder overliggend festoen en maskerkop; bekronend pseudo-fronton op rolwerkconsoles; pilastersokkels versierd met palmet en acanthusblad: fraai uitgewerkte smeedijzeren balkonleuning met initialen BDS. Rondboogvormig bovenvenster omlijst met oren en neuten onder lambrekijn en gestrekte kroonlijst op gegroefde consoles met drupmotief. Voorts rechthoekige vensters in omlijsting met oren en neuten, verfraaid met bloemmotieven en festoenen. Borstweringen verlevendigd met maskerkoppen tussen guirlandes. Gevelbeëindiging door middel van gekorniste kroonlijst.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Befferstraat

Befferstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.