erfgoedobject

Gemeentehuis van Teuven, school en kapelanie

bouwkundig element
ID
37951
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37951

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, tevens school tot de bouw van een nieuw schoolgebouw in het Dorp, onderwijzerswoning en kapelanie; gelegen op de hoek met het Dorp.

Ruim gebouw, dat twee delen bevat, respectievelijk gelegen aan de voor- en achterkant van het gebouw, en voorzien van identieke gevels. Gedateerd 1840 boven de deur aan de zijde van de Gieveldstraat. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak; kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond. Voor- en achtergevel van vijf traveeën met dubbelhuisordonnantie, voorzien van rechthoekige vensters in vlakke kalkstenen omlijsting en een rechthoekige deur in een geriemde kalkstenen omlijsting. Zijgevels met gelijkaardige vensters.

Recenter aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel, met een venster en een halfrond bakstenen venster; gedichte deur.

  • DUBOIS F., Notes historiques sur Teuven, Aubel, s.a. Heemkring Voeren en Omstreken, Architectuur in Voeren en Omstreken. 1794-1914, Voeren, pagina 5.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Teuven, school en kapelanie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37951 (Geraadpleegd op )