erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
37953
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37953

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Langgestrekte hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Op de hoek met de Hoofstraat, een langgestrekte hoeve uit eind 18de-, begin 19de eeuw, met oorspronkelijke ordonnantie waarschijnlijk woonhuis-stal/dwarsschuur, nu gewijzigd. Zadeldak (Vlaamse pannen).

Alleen de achtergevel behield zijn oorspronkelijk uitzicht in stijl- en regelwerk, thans met vullingen van witgekalkte baksteen en cementblokken; de timmer is vrij rijk, met kleine, vierkante vakken van ongeveer gelijke afmetingen, zonder schuine verstijvingen; het regelmatige verloop der regels wordt onderbroken op de mogelijk voormalige scheiding tussen woonhuis en stal. Voor- en zijgevels versteend in de tweede helft van de 19de eeuw en voorzien van getoogde bakstenen vensters en een rechthoekige deur in gecementeerde omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37953 (Geraadpleegd op )